Een korte geschiedenis van 29 jaar “Poelfeesten” te Poelkapelle (1989-2017)

Na een vergadering om de kermis nieuw leven in te blazen werd gekozen om een kermis in te richten op basis van vrijwillige optredens van de plaatselijke verenigingen om geld in te zamelen. Met deze financiële ruimte lukte het om in september 1988 voor de eerste maal een kermisprogramma aan te bieden. Op het menu stond: een kermisavondmarkt, een boekenmarkt, een optreden van de jeugdverenigingen, een dansgroep van de gepensioneerdenbond, een gratis ballonwedstrijd, volksspelen én een kermistombola met een fiets als hoofdprijs.

Tijdens het tweede jaar (1989) van haar bestaan wordt op voorstel van wijlen Ronald Ceuninck de naam “POELFEESTEN” gegeven aan de kermisfeesten te Poelkapelle. In de jaren daarna volgenden talloze nieuwe initiatieven. Zo vond er op kermiszaterdag 8 september 1990 voor de eerste keer een wielerwedstrijd voor de Nieuwelingen BWB plaats: “De eerste prijs van het Kermiskomitee”. Een aantal initiatieven zijn tot op vandaag nog bestaande: een aperitiefconcert opgeluisterd door ’t Guynemerkliekske, de gratis springkastelen en kermisstoet met versierde fietsen.

Bij de feesten van 1992 werd op kermiszaterdag voor de eerste keer een verkiezing georganiseerd: de “Ideaalste Poelkapelse Vrijgezel”. Het werd meteen een schot in de roos en Michel Taillieu gaat sedert dat ogenblik met deze titel door het leven.

In de jaren negentig van vorige eeuw passeerden talloze initiatieven de revue: Het Ideale Poelkapelse DriegeslachtLiefde is een kaartspelVrij Podium,… Op 19 maart 2000 ging de ballon van Natalie Tant n.a.v. de milleniumballonwedstrijd 462 km ver en kwam deze terecht in het Duitse Delbrück.

Het beproefde kermisrecept blijft in de eerste jaren van 21ste eeuw nagenoeg hetzelfde. De zaterdagavonden worden meestal opgeluisterd door een muzikaal optreden van oa. Enter Axion, De Buskers, ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor,…

Sedert 2007 wordt de zaterdagavond ingevuld door een fel gesmaakte Kermiscomedy. De voorverkoopkaarten voor Freddy De Vadder in 2008 waren zelfs uitverkocht nog voor het programmaboekje werd verspreid. In 2011 deed het comité een nieuwe gok en organiseerde ze een eerste kermisschlagerfestival met toppers als Juul Kabas en Paul Bruna. Dit jaar is het ondertussen al de 10de Kermiscomedy en wordt de kermiskoers vervangen door een ‘Homo universalis’ -Poelkapelle Editie

Door de jaren kende en kent het kermiscomité van Poelkapelle 42 leden:

Erik BENTEIN, Annie BOUCKENOOGHE, Luc CAPPAN, Geert CARETTE, Ronald CEUNINCK, Dominique COOL, Jan CREVITS, Albert DAEL, Koen DAEL, Elke DECOSTER, Henk DEGANDT, Gabriël DEGRYSE, Dries DELIE, Willy DEWILDE, Frank GHEERAERT, Jan HALEWYCK, Laurent HOORNAERT, Claudine LATRUWE, Tino LANNOY, Kristof LEFEVER, Francky LEVROUW, Johan LEWYLLIE, Alexander LIETAERT, Wim MAET, Marnik MANDEVILLE, Guy MENU, Björn PATTYNOlivier PETILLIONGeert SAMYNGeert SINNAEVE, Ronny SEGIER, Ignace THOMA, Lode VANBELLEGHEM, Luc VANBESELAERE, Roger VANDERMEERSCH, Antoon VANHOORNE, Bruno VANHOORNE, Carlos VAN MOEFFAERT, Hans VANTHOURENHOUT, Danny VERMOTE, Serge VERSLYPE en Yves WITTOUCK.

Share